Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Περί… PMR (Prey Model Raw)

Ένας οδηγός της φυσικής τροφής του σκύλου, τα πόσο, τα πως και τα γιατί, όλα σε μια σελίδα.

Τι είναι η PMR (Prey Model Raw)?
Είναι μια διατροφή για το κατοικίδιο (σκύλος, γάτα, φέρετ) μας που αντιγράφει την φυσική διατροφή του πριν εξημερωθεί.

Δεν είναι δηλαδή BARF?
Όχι, αντιθέτως με την BARF, η PMR δεν περιέχει κανένα ποσοστό λαχανικών και φρούτων.

Και τι περιέχει τότε?
Τα ποσοστά της τροφής αποτελούνται από κόκκαλο, μύες/κρέας, συκώτι και άλλα όργανα. Κατά κανόνα, τα ποσοστά είναι ανά μερίδα: 80% μύες/κρέας, 10% κόκκαλο, 5% συκώτι, 5% άλλα όργανα.

Μα δεν πρέπει να μην τρώνε κόκκαλα τα σκυλιά?
Τα κόκκαλα μετά από μαγείρεμα γίνονται πιο σκληρά, πιο μυτερά, και επομένως πιο επικίνδυνα. Επίσης, κόκκαλα που είναι από «βαριά» ζώα όπως μοσχάρι δεν πρέπει να δίνονται στα σκυλιά γιατί υπάρχει περίπτωση να ραγίσει κάποιο δόντι του. Εφόσον ο σκύλος το κομματιάζει καλά και τρώει τα σωστά για το μέγεθος του κόκκαλα, δεν υπάρχει περεταίρω κίνδυνος.

Και τα όργανα? Δεν είναι λίγο αηδία?
Μπορεί να είναι αηδία, αλλά μην ξεχνάμε ότι ο σκύλος ή/και η γάτα που έχουμε στο σπίτι μας είναι σαρκοφάγα. Αυτό σημαίνει ότι όλα όσα υπάρχουν πάνω στο κουφάρι, είναι φαγητό τους. Και μέσα σε αυτό είναι και τα όργανα. Τώρα, κάποια απαγορεύεται να τα φάνε γιατί κάνουν περισσότερο κακό από οτιδήποτε άλλο. Αλλά αυτά στην λίστα παρακάτω.

Εντάξει, ενδιαφέρομαι. Αλλά πως ξεκινώ?
Εφόσον ο σκύλος δεν έχει ξαναφάει ωμό κρέας ποτέ στην ζωή του, κάνουμε την αλλαγή σιγά και ομαλά, χωρίς απότομες αλλαγές στα ποσοστά.
Την πρώτη μέρα προσθέτουμε λίγο στήθος κοτόπουλο στην τροφή (ξηρή, υγρή, κτλ) και βλέπουμε για αντιδράσεις. Εφόσον το φάει και δεν υπάρχει πρόβλημα στην πέψη όπως διάρροια και εμετός, προσθέτουμε σιγά-σιγά το κοτόπουλο και μειώνουμε την τροφή που έτρωγε μέχρι τότε. Παρακολουθούμε και για τυχόν αλλεργική αντίδραση (κόκκινα σημάδια, έντονο ξύσιμο, απότομη κίνηση, ερεθισμένο δέρμα κα) που μπορεί να προκληθεί από διάφορες πρωτεΐνες ή και ακόμα από το κοτόπουλο το ίδιο (μιας και το κοτόπουλο είναι το πολύ συχνό να προκαλέσει αλλεργία).
Την δεύτερη εβδομάδα τον ταΐζουμε την μισή μόνο κοτόπουλο, και στο δεύτερο μισό προσθέτουμε κόκκαλο κοτόπουλου. Αν δεν το αποδέχεται, προσφέρετε πρώτα το κόκκαλο (με κρέας πάνω και χωρίς το δέρμα) πριν το φαγητό έτσι για να είναι πεινασμένος και να το δοκιμάσει. Κρατήστε το στο χέρι μέχρι να σιγουρευτείτε ότι θα το μασουλήσει και θα το σπάσει πριν το φάει. Αλλιώς, το κρατάτε για τις επόμενες μέρες μέχρι να εμπιστευτείτε το σκύλο ότι δεν θα το καταπιεί μονοκόμματο.
Την τρίτη εβδομάδα προσθέτουμε το συκώτι και τα όργανα πολύ σιγά και παρακολουθούμε τα κόπρανα του σκύλου για τυχόν διάρροια, η οποία αν προκύψει, μειώνουμε τα όργανα μέχρι να επανέλθει και προσθέτουμε λίγο πιο προσεκτικά.
Για σκυλιά που θα κάνουν διάρροια, καλό είναι όλη η διαδικασία να «απλωθεί» σε χρονικό διάστημα. Για δύσκολα σκυλιά, καλό είναι να κρατηθούν μόνο σε κοτόπουλο/κόκκαλο για ένα μήνα και μετά να προστεθούν τα όργανα. Αν και τα περισσότερα σκυλιά «λειτουργούν» με το διάστημα των 3-4 εβδομάδων συνολικά.

Τώρα, πιο αναλυτικά.
Ημερήσια ποσότητα (σε γραμμάρια):
Κατά βάση, το ποσοστό ωμής τροφής που πρέπει να τρώει ένας ενήλικος σκύλος για να «διατηρηθεί στο βάρος του» είναι τα 2,5% με 3% του βάρους τους.
Αν είναι δραστήριος, το ποσοστό παίζεται μεταξύ 3% και 4%.
Ενώ αν δεν είναι δραστήριος ή/και υπέρβαρος, 2% με 2,5%.
Τα ποσοστά αυτά μπορεί να αλλάξουν βάση τον κάθε σκύλο. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας ενήλικος σκύλος είναι πολύ δραστήριος ή έχει πολύ υψηλό μεταβολισμό, πιθανότητες είναι ότι το 4% του βάρους του να μην του φτάσει. Οπότε αυξάνει. Όπως και αν ένας σκύλος είναι πολύ υπέρβαρος και πρέπει να χάσει κάποια κιλά οπωσδήποτε, τότε και 1,5% με 2% του βάρους του θα είναι μια χαρά.
Η ποσότητα μπορεί να φαίνεται πολύ στο μάτι αλλά αυτό συμβαίνει διότι το ωμό κρέας περιέχει περισσότερα υγρά σε σχέση με άλλων ειδών τροφές. Όπως και να έχει, μια καλής ποιότητας σκυλοτροφή θα είναι στην ίδια ημερήσια ποσότητα όπως το ωμό. Μια μέτρια έως κακή μπορεί να αναγράφει και την διπλάσια ποσότητα.
Για παράδειγμα, ένας ενήλικος σκύλος 30 κιλών, πολύ δραστήριος και με υψηλό μεταβολισμό θα πρέπει να καταναλώνει 1350 γραμμαρια ημερησίως. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι διπλάσια ποσότητα αν ήταν μία μέτρια σκυλοτροφή ή/και μία τυχαία από το σούπερ μάρκετ.

Όλα αυτά όμως είναι για ενήλικους σκύλους. Για τα κουτάβια, ισχύουν άλλα ποσοστά διότι είναι ακόμα στην ανάπτυξη.


Τα κρέατα που επιτρέπεται να ταΐζονται είναι πολλά, και σε αυτήν την διατροφή, η ποικιλία είναι το παν. Όσο περισσότερες πηγές πρωτεΐνης μπορούμε να προσφέρουμε, τόσο πιο ισορροπημένη διατροφή θα έχει ο σκύλος.
Κρέατα που επιτρέπονται είναι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα βοοειδή/μοσχάρι, κάποια είδη ψαριού, αρνιά/κατσίκες, κουνέλι/λαγός, ελάφι, άλογο, χοιρινό και μικρά ζώα (πχ. Ινδικά χοιρίδια, ποντίκια, χάμστερ).

Το χοιρινό, όμως, δεν συνιστάται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιας και δεν υπάρχει ξεκάθαρη νομοθεσία ότι όλα τα χοιρινά κρέατα πρέπει να έχουν ελεγχτεί για Trichinella Spiralis (Trichinosis). Οπότε καλό είναι να αποφεύγεται εκτός αν γνωρίζουμε την πηγή από όπου ήρθε το κρέας όπως και την εγγύηση ότι δεν μεταφέρει τα παράσιτα.
Άλλο ένα που δεν συνιστάται είναι το κρέας αλόγου επειδή στην διάρκεια της ζωής του έχει περάσει από πολλά εμβόλια τα οποία δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ σίγουροι πότε θα «φύγουν» από το σώμα του. Πάλι, αν δεν γνωρίζουμε από πού είναι το κρέας και πόσα (και πότε) ακριβώς εμβόλια του έχουν κάνει, δεν συνιστάται. Και αν έχουμε ελέγξει τα πάντα, δεν ταΐζουμε τα όργανα.

Κρέατα που προέρχονται από την φύση/κυνήγι (πχ. Λαγός, ελάφι) πρέπει να περάσουν ένα διάστημα των 3 εβδομάδων στην κατάψυξη για να σιγουρευτούμε ότι οι περισσότεροι μικρό-οργανισμοί θα πεθάνουν. Κρέατα αρπακτικών/σαρκοφάγων δεν πρέπει να ταΐζονται.

Τα ψάρια θέλουν συγκεκριμένο τρόπο προετοιμασίας και αυτά θα τα αναλύσω εδώ.
Τα κόκκαλα που επιτρέπονται είναι όλα του κοτόπουλου, της γαλοπούλας, πλευρά κατσικάς/αρνιού, ουρές, κουνέλι, πόδια ελαφιού κα. Για την πλήρη λίστα των κόκκαλων και των ποσοστών στο κάθε κομμάτι, κοιτάξτε εδώ.

Τα όργανα , από την άλλη, χωρίζονται σε 5% συκώτι και 5% άλλα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μόνο έως 5% συκώτι σε κάθε γεύμα αλλιώς υπάρχει πιθανότητα αυξημένης βιταμίνης Α, η οποία μετά από εκτεταμένο χρόνο μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Αν ο σκύλος έχει διάρροια ή είναι ληθαργικός, πιθανότητες είναι ότι ευθύνονται τα όργανα για αυτό.


Μετά, περά από τι συκώτι, τα όργανα που μπορούμε να προσθέσουμε είναι τα νεφρά, η σπλήνα, ο εγκέφαλος, το πάγκρεας, και τα αρχίδια. Άλλα όργανα όπως καρδιά, γλώσσα, πνεύμονες κ.α καλό είναι να ταΐζονται ως κρέας αντί ως όργανα μιας και αποτελούνται κυρίως από μυς.
Για την πλήρη λίστα και τον ολόκληρο οδηγό των κρεάτων/κόκκαλων/οργάνων, κοιτάξτε εδώ.

Ποια είναι τα καλά της PMR?
Ο σκύλος καταναλώνει φαγητό που ο ιδιοκτήτης ξέρει την προέλευση, την ποσότητα, και χωρίς χημικά. Το τρίχωμα γίνεται πλούσιο, φουντωτό, ο σκύλος παύει να μυρίζει την μυρωδιά την ξηρής τροφής και παίρνει ένα πιο γλυκό άρωμα διαφορετικό της «σκυλίλας». Λαμβάνει υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης, τα κόκκαλα καθαρίζουν τα δόντια, ο οργανισμός λαμβάνει περισσότερα υγρά και η ανάσα του μυρίζει λιγότερο.
Θέλει όμως χρόνο και κόπο για τον σωστό υπολογισμό κάθε μερίδας, μια ζυγαριά και αρκετό χώρο στην κατάψυξη αν ο σκύλος είναι μεγαλόσωμος. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στον ιδιοκτήτη με τον χειρισμό των κρεάτων και συνιστάται να φορά γάντια κατά την εβδομαδιαία/μηνιαία προετοιμασία των γευμάτων για να μην υπάρχει μεγάλο χρονικό διάστημα που έρχεται σε επαφή με αυτά. Όπως και να είναι σίγουρος ότι τα κρέατα έχουν περάσει το ανάλογο χρόνο στην κατάψυξη αν είναι από κυνήγι, και ανήκουν στα επιτρεπόμενα είδη αν είναι θαλασσινό.


Εφόσον όλα πάνε όπως πρέπει, και ο σκύλος δεχτεί την τροφή και δεν παρουσιάσει αλλεργία, θα είναι αρκετά πιο υγιής με πριν. Και θα καταναλώνει πιο φυσική τροφή για αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου